Reklama
Ovesné lívance s podmáslím
Dezerty a sladká jídla

Ovesné lívance s podmáslím

Ovesné lívance s podmáslím jsou skvělou volbou pro zdravou a výživnou snídani.

Příprava

15 min.

Vaření

25 min.

Obtížnost

Snadné

Porce

4

Ingredience

100 g jemných ovesných vloček

150 g hladké mouky (může být i celozrnná)

2 lžíce cukru (volitelně)

1 lžička prášku do pečiva

1/2 lžičky jedlé sody

Špetka soli

300 ml podmáslí

2 vejce

2 lžíce rozpuštěného másla nebo oleje

1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)

Olej na smažení

Postup receptu

  1. Ovesné vločky rozemelte na jemno v mixéru nebo kuchyňském robotu, až budou mít konzistenci mouky. Můžete je také nechat hrubší, pokud chcete lívance s texturou.
  2. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  3. V jiné misce vyšlehejte podmáslí s vejci, rozpuštěným máslem (nebo olejem) a vanilkovým extraktem. Vlijte tuto směs do suchých ingrediencí a jemně promíchejte, dokud se vše dobře nespojí. Dejte pozor, abyste těsto nepřemíchali – lívance by mohly být těžké a hutné.
  4. Nechte těsto odpočinout asi 5–10 minut, aby ovesné vločky nasákly tekutinu a těsto trochu zhoustlo.
  5. Rozpalte pánev s trochou oleje na střední teplotu. Pomocí lžíce nebo naběračky vlijte těsto na pánev a vytvarujte malé lívance. Smažte je asi 2–3 minuty z každé strany, dokud nebudou zlatavé a nebudou mít pevný povrch.



Lívance podávejte teplé, polité javorovým sirupem, medem nebo jogurtem. Můžete je také ozdobit čerstvým ovocem, oříšky nebo semínky. Ovesné lívance s podmáslím jsou nejen chutné, ale také zdravé a zasytí vás na delší dobu.


Tip:

Pokud chcete lívance extra nadýchané, oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta těsně před smažením. Do těsta můžete přidat i hrst rozinek, nasekaných ořechů nebo kousků čokolády.

Reklama

© 2023 - 2024 Letakslev.cz - Všechna práva vyhrazena.

Tento web je chráněn pomocí Google reCAPTCHA a platí pro něj zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

Doporučujeme