Reklama
Plněné papriky s rajskou omáčkou
Hlavní jídla / Omáčky a guláše

Plněné papriky s rajskou omáčkou

Plněné papriky s rajskou omáčkou jsou klasickým českým jídlem, které je oblíbené pro svou chuť a jednoduchost.

Příprava

25 min.

Vaření

45 min.

Obtížnost

Střední

Porce

4

Ingredience

Na plněné papriky

6 středně velkých paprik (zelené, červené nebo žluté)

500 g mletého masa (vepřové, hovězí nebo směs)

100 g rýže

1 cibule (jemně nakrájená)

2 stroužky česneku (jemně nasekané)

1 vejce

1 lžička sladké papriky

1 lžíce oleje

Sůl a pepř podle chuti

Na rajskou omáčku

1 lžíce másla nebo oleje

1 cibule (jemně nakrájená)

2 lžíce hladké mouky

500 ml rajčatového protlaku (pyré)

1 lžíce cukru (dle chuti)

1 lžička octa

1 bobkový list

4 kuličky nového koření

Sůl a pepř podle chuti

Voda nebo vývar na zředění (podle potřeby)

Postup receptu

  1. Rýži uvařte v osolené vodě do poloměkka (nebo použijte zbylou vařenou rýži), poté ji nechte vychladnout.
  2. Na pánvi osmahněte na oleji cibuli a česnek dozlatova. Nechte vychladnout a poté smíchejte s mletým masem, rýží, vejcem, sladkou paprikou, solí a pepřem.
  3. Papriky omyjte, odkrojte vrchní část s stopkou (nevyhazujte ji, poslouží jako "víčko") a opatrně vyjměte semínka. Plňte papriky připravenou masovou směsí a přikryjte odříznutými "víčky".
  4. V hrnci rozehřejte máslo nebo olej, přidejte jemně nakrájenou cibuli a restujte ji dozlatova. Přidejte hladkou mouku a vytvořte světlou jíšku. Zalijte rajčatovým protlakem, přidejte bobkový list, nové koření, cukr a ocet. Promíchejte a nechte krátce povařit.
  5. Do omáčky vložte plněné papriky. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru. Přikryjte a vařte na mírném ohni asi 40–50 minut, dokud papriky nezměknou a maso uvnitř není uvařené.
  6. Po uvaření vyjměte papriky a omáčku podle potřeby dosolte, dopepřete a dochuťte cukrem nebo octem. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete ji zředit vodou nebo vývarem, pokud je příliš řídká, nechte ji chvíli povařit bez pokličky, aby se zredukovala.



Plněné papriky podávejte přelité rajskou omáčkou, nejlépe s houskovým knedlíkem, vařenými bramborami nebo těstovinami. Můžete je také ozdobit čerstvou petrželkou.

Reklama

© 2023 - 2024 Letakslev.cz - Všechna práva vyhrazena.

Tento web je chráněn pomocí Google reCAPTCHA a platí pro něj zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

Doporučujeme