Reklama
Boloňské špagety
Hlavní jídla

Boloňské špagety

Boloňské špagety jsou klasický italský pokrm, který se skládá z bohatého masového ragú podávaného na špagetách. Tento recept je oblíbený pro svou hloubku chuti a jednoduchost přípravy.

Příprava

15 min.

Vaření

60 min.

Obtížnost

Snadné

Porce

4

Ingredience

Na ragú

2 lžíce olivového oleje

1 středně velká cibule, jemně nakrájená

2 stroužky česneku, jemně nasekané

2 mrkve, nakrájené na malé kostičky

2 stonky celeru, nakrájené na malé kostičky

500 g mletého hovězího masa

100 g mletého vepřového masa (volitelné, pro bohatší chuť)

1 plechovka (400 g) drcených rajčat

2 lžíce rajčatového protlaku

1/2 šálku červeného vína (volitelné)

1 šálek hovězího vývaru

1 lžíce sušeného oregano

1 lžíce sušeného bazalky

1/2 lžičky mletého černého pepře

1/2 lžičky soli (nebo podle chuti)

1/2 lžičky cukru (pro vyvážení acidity rajčat)

1/4 šálku mléka nebo smetany (volitelné, pro krémovější texturu)

Na špagety

400 g špaget

Sůl na vaření těstovin

Na podávání

Strouhaný parmazán

Čerstvá bazalka nebo petržel (volitelné)

Postup receptu

  1. V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte, dokud nebude měkká a dozlatova, asi 5 minut. Přidejte česnek, mrkev a celer. Smažte další 3–4 minuty, dokud zelenina nezačne měknout.
  2. Přidejte mleté hovězí a vepřové maso do pánve. Smažte, dokud se maso úplně neopeče a nezhnědne, asi 8–10 minut. Ujistěte se, že maso je dobře rozdrcené a nemá velké kousky.
  3. Pokud používáte víno, přidejte ho nyní do pánve a nechte ho 2–3 minuty vařit, dokud se většina alkoholu neodpaří. Přidejte drcená rajčata, rajčatový protlak, hovězí vývar, oregano, bazalku, mletý černý pepř, sůl a cukr. Promíchejte. Přiveďte směs k varu, pak snižte teplotu na minimum. Zakryjte a nechte vařit na velmi mírném ohni minimálně 30 minut, ideálně 1 až 2 hodiny, aby se chutě dobře spojily. Občas zamíchejte a podle potřeby přidejte trochu vody nebo vývaru, pokud se omáčka příliš zredukuje. Pokud chcete, přidejte smetanu a nechte omáčku vařit ještě dalších 10 minut.
  4. Během vaření omáčky uvařte špagety podle pokynů na obalu v osolené vodě, dokud nejsou al dente. Sceďte těstoviny a schovejte si trochu vody z těstovin, pokud chcete omáčku zředit.
  5. Smíchejte uvařené špagety s boloňskou omáčkou. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody z těstovin.



Podávejte horké, posypané strouhaným parmazánem a případně čerstvou bazalkou nebo petrželkou podle chuti.


Tip:

Boloňské ragú je nejlepší, když se vaří pomalu, takže se nebojte nechat omáčku vařit déle, aby se chutě dobře rozvinuly. Ragú můžete připravit v předstihu a zmrazit. Před podáváním ho jednoduše rozmrazte a ohřejte.

Reklama

© 2023 - 2024 Letakslev.cz - Všechna práva vyhrazena.

Tento web je chráněn pomocí Google reCAPTCHA a platí pro něj zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

Doporučujeme