Hovězí guláš je tradiční jídlo středoevropské kuchyně, oblíbené zejména v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. Je to hutný pokrm připravovaný z kousků hovězího masa (nejčastěji kližky), cibule a koření. Guláš se dusí v omáčce, která je ochucená sladkou paprikou, kmínem, česnekem a dalšími přísadami, jako je rajčatový protlak, majoránka a bobkový list.
20 min.
120 min.
Střední
4
600 g hovězího masa (ideálně kližka)
2 větší cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce sladké mleté papriky
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička mletého kmínu
1 lžička majoránky
1 bobkový list
Sůl a pepř podle chuti
2 lžíce sádla nebo oleje
500 ml vývaru (hovězí nebo zeleninový)
1 lžíce hladké mouky (volitelné pro zahuštění)
Chilli paprička (volitelné, pokud chcete pikantní variantu)
Podávejte s tradičním houskovým knedlíkem, čerstvým chlebem nebo vařenými bramborami.
Tip:
Guláš je nejlepší druhý den, kdy se chutě krásně spojí.