Vídeňský řízek (Wiener Schnitzel) je klasický rakouský pokrm, který se skládá z jemného kousku telecího masa obaleného v strouhance a smaženého do zlatova. Je to oblíbený a snadno připravitelný pokrm, který si můžete snadno připravit doma.
30 min.
24 min.
Snadné
4
4 telecí plátky (asi 150-200 g každý), jemně naklepané
1/2 šálku hladké mouky
2 velká vejce
1 šálek strouhanky (ideálně čerstvé)
1/2 šálku rostlinného oleje nebo sádla (na smažení)
1 citron, nakrájený na plátky (na podávání)
Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Petrželka (na ozdobu, volitelné)
Podávejte teplé s plátky citronu a ozdobené čerstvou petrželkou. Vídeňský řízek je tradičně podáván s bramborovým salátem nebo vařenými bramborami.
Tip:
Ujistěte se, že mouka je rovnoměrně pokryta na mase, aby se obal dobře přichytil. Použití čerstvé strouhanky poskytuje lepší křupavost než suchá strouhanka. Použití sádla dodá tradičnější chuť, ale rostlinný olej je také skvělou volbou.