Reklama
Bramborová polévka
Polévky

Bramborová polévka

Bramborová polévka je klasický český pokrm, který je sytý, chutný a ideální pro chladnější dny.

Příprava

15 min.

Vaření

40 min.

Obtížnost

Snadné

Porce

4

Ingredience

500 g brambor

1 středně velká cibule

2 stroužky česneku

1 mrkev

1 petržel (kořen)

1/4 celeru (volitelné)

2 lžíce sádla nebo másla

1 lžíce hladké mouky

1,5 litru vody nebo vývaru (zeleninový nebo masový)

1 lžička majoránky

1 bobkový list

4 kuličky nového koření

Sůl a pepř podle chuti

Čerstvá petrželka na ozdobu

Postup receptu

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte. Mrkev, petržel a celer (pokud používáte) oloupejte a nakrájejte na malé kostičky nebo nastrouhejte nahrubo.
  2. Ve větším hrnci rozehřejte sádlo nebo máslo. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji dozlatova. Poté přidejte česnek a krátce osmahněte, aby se rozvoněl.
  3. K osmažené cibuli přisypte hladkou mouku a za stálého míchání vytvořte světlou jíšku. Nechte mouku chvíli povařit, aby se zbavila syrové chuti.
  4. Do hrnce přidejte nakrájenou mrkev, petržel, celer a brambory. Zalijte vodou nebo vývarem, přidejte bobkový list, nové koření, majoránku a osolte. Přiveďte k varu a poté vařte na mírném ohni asi 20-25 minut, dokud brambory a ostatní zelenina nezměknou.
  5. Jakmile je zelenina měkká, vyjměte bobkový list a nové koření. Polévku ochutnejte a podle potřeby dosolte a dopepřete. Pokud chcete polévku hustší, můžete část brambor rozmačkat nebo rozmixovat a vrátit zpět do polévky.



Polévku podávejte horkou, ozdobenou nasekanou čerstvou petrželkou. Můžete ji podávat s čerstvým chlebem nebo pečivem.

Reklama

© 2023 - 2024 Letakslev.cz - Všechna práva vyhrazena.

Tento web je chráněn pomocí Google reCAPTCHA a platí pro něj zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

Doporučujeme